İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Rehberi 2019 / 1.Çeyrek Raporu

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Rehberi 2019 / 1.Çeyrek Raporu

 

1-  İŞÇİ, İŞVEREN VE EMEKLİLERİ İLGİLENDİREN 3 ÖNEMLİ TORBA YASADA NELER DEĞİŞTİ?

 

2019 yılının Ocak-Şubat aylarında yayınlanan üç önemli torba yasayla istihdam teşvikleri, belirli mesleklere gelir vergisi istisnası, ikale sözleşmesi ödemelerine vergi iadesi, yaşlılık aylıklarının iyileştirilmesine yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. 2019 yılının ilk çeyreğinde yapılan düzenlemeler aşağıda açıklanmıştır.

 

a.      İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartında Değişiklik (7161 S.K-18 Ocak 2019)

 

İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanarak devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumunun ortadan kaldırılması amacıyla işsizlik ödeneğinden yararlanma şartında esneklik sağlanmıştır.

İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarından kolaylık sağlanarak son 120 günlük “prim ödeyerek sürekli çalışma” şartı “hizmet akdine tabi” olma şeklinde yumuşatılarak 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılmıştır.

                                                                     

b.     5 Puanlık Teşvik Uygulamasına Sınır Getirilmesi (7161 S.K-18 Ocak 2019)

 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre sosyal güvenlik yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getiren işverenlere 5 puanlık teşvik sağlanmaktadır.  

Düzenlemeye göre, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için verilen teşvik uygulaması, 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren kaldırılmıştır.

 

c.      Emekli Maaşlarına Alt Sınır Getirilmesi (7161 S.K-18 Ocak 2019)

Yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen aylıklar için 1.000 TL’lik alt sınır belirlenmiştir.

 

d.     Pilot Ücretlerine Gelir Vergisi İstisnası Getirilmesi(7161 S.K-18 Ocak 2019)

 

Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış personele yapılan aylık ücret ödemelerinin %70’inin gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Gelir Vergisi istisnasının detayları 306 Seri No.lu. Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.

 

e.      Er ve Erbaşların Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişilere Genel Sağlık Sigortası (7161 S.K-18 Ocak 2019)

Er ve erbaşların genel sağlık sigortalısı sayılmayan eş ve çocukları ile anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında değerlendirilmesi sağlanarak genel sağlık sigortası kapsamında alınmışlardır.

 

f.       27.3.2018 Tarihinden Önce Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi veya İkale Sözleşmesi Kapsamında Ödenen Ek Tazminatlar Üzerinden Kesilen Gelir Vergisinin İadesi (7162 S.K-31 Ocak 2019)

 

27.3.2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, prim ve ek ödeme gibi çeşitli adlar altında ödenen ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları üzerine red ve iade edilecektir.

Düzenleme kapsamında yapılacak iadeler, 27.3.2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ve ikale sözleşmesi gibi sözleşmeler kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, ek ödeme gibi çeşitli adlar altında yapılan ve ek tazminat niteliğinde olan ödemelerden kesilen gelir vergisiyle sınırlı bulunmaktadır.

27.3.2018 tarihinden sonra hizmet erbabına ödenen ve kıdem tazminatı limitini aşan ek tazminat ödenmelerinden kesilen vergilerin iadesi mümkün değildir.

İade işleminin yapılabilmesi için yeni başvurularda iade talebi dilekçe örneği ile birlikte, kesintiyi yapmakla sorumlu olan işverenden temin edilen, ikale sözleşmesi örneği, söz konusu sözleşmeye istinaden yapılan ödemelere ilişkin kesinti tutarlarını gösterir belge (ücret bordrosu vb.) ve ilgili vergi dairesince gerekli görülen diğer belge ve bilgilerin ibrazı zorunludur.

Madde kapsamında başvuruda bulunabilecek hizmet erbabı dilekçelerini, elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verebileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da verebilecektir.

İşverenler, iade işleminin yapılabilmesi için, hizmet erbabı, vekilleri veya ilgili vergi dairesince istenilen bilgi ve belgeleri, ivedi bir şekilde temin ve ibraz etmekle yükümlüdürler.

27/3/2018 tarihinden (bu tarih dahil) sonra düzenlenen sözleşmeler ile bu tarihten önce düzenlenmiş olmakla birlikte öngörülen ek tazminat ödemesinin 27/3/2018 tarihinden (bu tarih dahil) sonra yapıldığı durumlarda, geçici madde hükmünden faydalanılması mümkün değildir.

 

g.      İşsizlik Ödeneği ve İşe Başlatmama Tazminatı Ödemelerinde İstisna Uygulamasına Açıklık Getirilmesi (7162 S.K-31 Ocak 2019)

Mevcut uygulamada işverenlerce, hizmet erbabına ölüm, engellilik ve hastalık gibi durumlarda sosyal amaçlarla bazı tazminatlar ödenmekte veya yardımlar yapılmakta ve istisna kapsamında olduğu için bu ödemelerden gelir vergisi kesilmemektedir.

Bu ödemeler yanında ilgili hizmet erbabına 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ile işverenlerce 4857 sayılı İş Kanununun 21 inci maddesine göre ödenen işe başlatmama tazminatları da (arabuluculuk faaliyeti sonucunda tarafların, işçinin işe başlatılmaması konusunda anlaşmaları halinde en çok sekiz aylık ücret tutarında ödenecek işe başlatmama tazminatları dahil) istisna kapsamında olduğundan, bu ödemelerden de gelir vergisi kesintisi yapılmamaktadır.

Ancak, uygulamada işverenler tarafından işten çıkarılan hizmet erbabına yukarıda belirtilen kanunlar kapsamında olmaksızın, işsizlik veya işe başlatmama tazminatı ve benzeri adlar altında çeşitli ödemeler yapılmakta ve bu ödemelerin de anılan istisna kapsamında olduğu yönünde ihtilaflar yaratılmaktaydı.

Konuya açıklık getirilerek,  4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ile işverenlerce 4857 sayılı İş Kanununun 21 inci maddesine göre ödenen işe başlatmama tazminatlarının gelir vergisinden istisna edileceği düzenlenmiştir.

 

h.     Evlerde Üretilen Ürünlerin Satışında Esnaf Muaflığı (7162 S.K-31 Ocak 2019)

Başta kadın girişimciler ve ev hanımları olmak üzere, evlerinde ürettikleri bazı ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda satanların esnaf muaflığından faydalanmaları sağlanmıştır.

193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında, evlerde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri bir işyeri açmaksızın satanlar, esnaf muaflığından faydalanabilmektedirler.

Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için;

a) İmal edilen ürünlerin, 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında olması,

b) Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletlerin kullanılmaması,

c) Dışarıdan işçi çalıştırılmaması,

ç) Ürünlerin işyeri açmaksızın satılması,

d) Ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılmaması,

e) Ürünlerin, ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival ve panayırlarda satılmaması,

f) Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tâbi olunmaması,

g) Faaliyetin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılmaması gerekmektedir.

Ürünlerin; ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere, düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması gerekmektedir.

 

i.        Asgari Ücret Desteği (7162 S.K-31 Ocak 2019) (2019/08 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi

Asgari ücret desteği, 2019 yılında da devam edecektir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen düzenlemeyle asgari ücret desteğinin 2019 yılında 12 ay olarak uygulanacaktır.

Asgari ücret desteğinden 4(a) kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenleri yararlanacaktır.

Destek miktarı, sigortalı sayısı beş yüzün altında olan işyerleri için günlük 5 TL, beş yüz ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3,36 TL olacaktır.

Toplu iş sözleşmesi uygulanmayan işyerlerinde 3.060 TL’nin altında ücret alanlar, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde 6.090 TL’nin altında ücret alanlar için destek uygulanacaktır. Ücretleri asgarî ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanan “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar belirlenecek prime esas günlük kazanç 271 Türk lirası olacaktır.

2019 yılı ve sonrasında tescil edilen işyerinde asgari ücret desteğinde prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırları arasında bildirilen tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları dikkate alınacaktır.

2018 yılında en az işçi istihdam edilen aydaki sigortalı sayısının altına düşmemek şartıyla 2019 yılında uygulanacaktır.

Destekten yararlanabilmek için aylık prim ve hizmet belgelerinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesi şarttır.

Asgari ücret desteğinden yararlanmak amacıyla, mevcut bir işyerinin kapatılarak değişik bir ad veya unvan ya da iş birimi olarak faaliyete geçirildiğinin anlaşılması halinde, bu nitelikteki işyeri işverenleri asgari ücret desteğinden yararlandırılmayacak, yararlanılmış olması halinde yararlandırılan tutarlar gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil olunacaktır.

Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, ilgili ayı takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.

 

j.        Yeni İstihdama Ücret Desteği (7166 S.K-22 Şubat 2019)

1.2.2019-30.4.2019 tarihleri arasında işyerlerinde 2018 yılı Ocak-Aralık döneminde 4(a) kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınanlar için ücret desteği verilecektir.

Sigortalı yönünden aranılan şartlar şöyledir;

 

Sigortalıların;

·         İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,

·         İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,

·         1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri gerekmektedir.

İşyeri yönünden aranılan şartlar şöyledir;

·         Özel sektör işverenine ait olması,

·         Sigortalının 2018 yılı Ocak ila Aralık ayları dönemine ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,

·         Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,

·         Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

·         Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

·         Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması…

01.02.2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için işverenlere 3 aylık süre ile aylık net asgari ücret düzeyinde (2.020,90 TL) destek sağlanmaktadır.

Ücret desteği SGK tarafından işyerinin ilgili ayda veya sonraki aylarda oluşacak prim borçlarından mahsup edilmesi, işverene ödeme yapılmaması şeklinde uygulanacaktır.

İlave istihdam ücret desteği uygulaması ile ücret desteği ile destekten yararlanan sigortalının 3 aylık destek süresinin akabinde 6 ay boyunca işyerinde istihdamda kalması hedeflenmektedir.

 

k.     İş Güvenliği Uzmanlarının Yetki Süresine İlişkin Düzenleme (7166 S.K-22 Şubat 2019)

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin ise (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüklerine ilişkin sürelerin kamu kurumları ve ellinin altında çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinin hizmet alma yükümlülüğünün yürürlük tarihi ile eşleştirilerek oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmiştir.

Buna göre B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının çok tehlikeli işyerlerine bakabilecekleri süre 01.01.2020 tarihinden 01.07.2020 tarihine; C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının tehlikeli işyerlerine bakabilecekleri süre ise 01.01.2019 tarihinden 01.07.2020 tarihine uzatılmıştır.

 

2-  SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN İNTERNET ORTAMINA AKTARDIĞI HİZMETLERİ

a.      Nevi Değişikliği, Devir, İntikal ve Aracı Giriş İşlemleri

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin "İşyeri Bildirgesi” başlıklı 27’nci maddesinde,

"İşyerinde, Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi veya (c) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran, sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan ya da bu nitelikte işyeri kendisine intikal eden işveren, Kanunun 11’inci maddesinde belirtilen sürelerde vermekle yükümlü olduğu örneği Ek-6 ve Ek-6/A'da bulunan işyeri bildirgesini Kuruma elektronik ortamda göndermek zorundadır.” hükmü yer almaktadır.

Gerek yasal süresi içerisinde gerekse yasal süresi dışında SGK’ya gönderilen işyeri bildirgelerine ilişkin bildirimlerin elektronik ortamda yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Buna bağlı olarak yasal süresi geçmiş işyeri bildirgelerinin de işverenlerce internet ortamından gönderilmesine ilişkin program düzenlemeleri tamamlanarak işletime alınmış ve daha önce SGK tarafından konuyla ilgili duyuru yapılmıştı.

Bu defa, işverenlerin nevi değişikliği, devir, intikal ve aracı giriş işlemlerinin işyerlerinin e-bildirge kullanıcıları tarafından internet ortamından gönderilmesine ilişkin program düzenlemeleri tamamlanarak işletime alınmıştır.

 

b.     4(b) Sigortalılarının E-Devlet Üzerinden Çalışmazlık Beyan Girişi Yapılabileceği Hakkında

5510 Sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılara iş kazası ve meslek hastalığı ile analık hallerinde istirahat raporu olması şartıyla çalışılmayan süreler için Kanun’un 18’inci maddesine göre geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

Bu kapsamdaki sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumu ünitelerine müracaat ederek istirahatli olduğu günlerde çalışmadığına dair beyan vermeleri halinde geçici iş göremezlik ödeneği ödenmekteydi.

Söz konusu sigortalıların çalışmadığına dair beyanlarını Sosyal Güvenlik Kurumu ünitelerine müracaata gerek kalmaksızın e-devlet uygulamasındaki, https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-is-goremezlik-raporu-calismazlik-beyan-islemleri erişim adresinden elektronik ortamda yapabilmelerine imkân sağlanmıştır.

 

3-  BAZI SİGORTALILARA 2019 YILI SONUNA KADAR ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMA İMKÂNI (859 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI)

859 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla genel sağlık sigortası borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan 4/b veya 60(g) kapsamında sigortalı olan Türk vatandaşları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Sağlık Bakanlığı ve bağlı sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden 31.12.2019 tarihine kadar ücretsiz olarak yararlanabilecektir.

4-  KONUT KAPICILIĞINDA KOLAY İŞVERENLİK UYGULAMASI (2019/06 SAYILI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENELGESİ)

5510 Sayılı Kanun’un ek 9. maddesine göre konut kapıcılığı işyerleri kolay işverenlik uygulaması kapsamına dâhil edilmiştir.

Konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanlar 5510 Sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılara sağlanan haklardan aynı şekilde yararlanacaktır. Bu sigortalılar hakkında uzun ve kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası hükümleri de uygulanacaktır.

Tescil tipi (faaliyette bulunulan sektör) konut kapıcılığı olarak tescil edilen ve edilecek olan işyeri işverenleri, e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde bulunan kolay işverenlik ekranında yapılacak işlemler vasıtasıyla kolay işverenlik kapsamına alınacaktır.

Kolay işverenlik kapsamına dâhil olan işverenlerin yeniden eski sistemde olduğu gibi e-bildirge sistemi üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermelerine gerek bulunmayacaktır.

Prime esas kazanç, prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak üzere işverenin sigortalıya ödediği brüt ücrete göre beyan edilecektir. Konut kapıcılığı işyerlerinde aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilmeyecektir.

Konut kapıcılığı işyerlerinde sigortalı çalıştıran işverenler gün ve kazanç beyanında değişiklik olmadığı sürece, sigortalı için yaptıkları bildirime göre sistem tarafından tahakkuk ettirilecek sigorta primlerini ilgili ayı takip eden ayın sonuna kadar ödeyeceklerdir. İşverenlerce beyan edilen gün ve kazançlarda değişiklik yapılmadığı sürece, takip eden aylarda tahakkuk edecek primler, sisteme kaydedilen son beyan günü ve kazancı üzerinden oluşturulmaya devam edecektir. Beyan edilen gün/kazanç, işten ayrılış ya da eksik güne ilişkin bir değişiklik yapıldığında tahakkuk, buna göre içinde bulunulan aydan itibaren sistem tarafından güncellenecektir.

Konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanlar için ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalışma nedenleri ve gün sayıları e-SGK İşveren sistemi üzerinden çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın onuncu gününe kadar girilecektir.

01.03.2019 tarihinden önce tescil edilmiş konut kapıcılığı işyeri işverenlerinin kolay işverenlik kapsamına geçişte yeniden işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesi vermelerine gerek bulunmayacaktır.

01.03.2019 tarihinden itibaren konut kapıcılığı kapsamında ilk defa sigortalı çalıştırılması halinde kolay işverenlik başvuru ve giriş programlan işletime alınıncaya kadar “İşyeri Bildirgesi" ile "Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi 4-A B" verilecektir. e-Sigorta başvuru ve şifre işlemleri ise e-Devlet üzerinden yapılacaktır.

Kolay işverenlik kapsamında konut kapıcılığı işyerlerindeki sigortalıların işe giriş bildirgeleri ile ilk işyeri tesciline ilişkin işyeri bildirgesi sigortalının çalışmaya başlayacağı ayın sonuna kadar Kuruma gönderilecektir.

Kolay işverenlik başvuru ve giriş programları işletime alındığında başvuru bilgilerine göre işyeri ve sigortalı işe giriş bildirgeleri otomatik olarak oluşturulacak olup işverenlerden işyeri ve sigortalı işe giriş bildirgesi alınmayacaktır.

Sigortalı bildiriminin çalışmanın başladığı ayı takip eden ayın sonuna kadar yapılması halinde ilgili bildirimler denetime intikal ettirilmeksizin işleme alınacaktır. Ancak bu sürenin dışında yapılan bildirimler denetime sevk edilecektir.

İşten ayrılış bildirgesi ise çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden on gün içerisinde yapılacaktır. Bu sürenin geçirilmesi halinde asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

5-  ÇEYİZ HESABI DEVLET KATKISININ ARTTIRILMASI

Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik hükümlerinde değişiklikler yapılmıştır. 15 Mart 2019 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan bu değişikliklerle çeyiz hesabı devlet katkısı oranları arttırılmıştır.

Düzenlemeye göre arttırılan destek tutarları şöyledir;

·         Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde %20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 6.500,00 TL’yi,

·         Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 22’sidir. Ancak, ödenecek tutar 7.500,00 TL’yi,

·         Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25’idir. Ancak, ödenecek tutar 9.000,00 TL’yi geçemeyecektir.

Devlet katkısının hesaplanmasında, evlilik tarihinde ya da evlilik amacıyla çekim hakkının kullanıldığı tarihte çeyiz hesabında biriken tutar esas alınır ve ödenecek Devlet katkısı bu tutarın yüzde 25'ini ve azami 9.000,00 TL’yi geçemeyecektir.