Kamuoyu Açıklaması 13.04.2023
PERYÖN’DEN BAŞTA İSTANBUL DEPREMİ OLMAK ÜZERE OLASI AFETLERE HAZIRLIK ÖNERİLERİ
‘Çalışma hayatının sürdürülebilirliğini
garanti altına almak zorundayız’
‘Şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik etmek’ vizyonuyla 51 yıldır faaliyet yürüten PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği); işin ve istihdamın sürekliliği için başta İstanbul depremi olmak üzere olası afetlere hazırlıklı olunması adına önerilerini paylaştı. PERYÖN Afet Sonrası Çalışma Grubu’nun düzenlediği, alanının uzmanı isimlerden oluşan danışma kurulu üyelerinin katıldığı çalıştayın çıktılarına yer verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yaşadığımız deprem felaketinden ne yazık ki çok acı tecrübelerle çıkıyoruz. Bu afetten alınan ders, ülkemiz deprem bölgesinde bulunuyor olmasına karşın binalarımızda olduğu gibi, afet sonrası kriz yönetimine ilişkin ön hazırlıklarımızın da tam olmadığını gösterdi. Afet sonrası kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları çok hızlı harekete geçmiş ve rehabilitasyon için acil adımlar atılmış olsa da, biliyoruz ki krizi iyi yönetmek ancak ona çok iyi hazırlanmış olmakla mümkündür.
İçinde bulunduğumuz süreçte Kahramanmaraş Depremleri’nin izlerini silmek, afet bölgesinde hayatı ve işi normale döndürmek, bölgedeki işgücünü korumak için elbirliğiyle çalışmalıyız. Ama bir yandan da ülkemizde üretim, sanayi ve ticarette %60’dan fazla paya sahip Marmara bölgesini etkilemesi öngörülen olası İstanbul depremi başta olmak üzere ülkemizi afetlere hazırlamalıyız. Çünkü çalışma hayatının sürdürülebilirliğini garanti altına almak zorundayız.
PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) olarak, afet bölgesindeki istihdam politikalarına ve göç edenlerin adaptasyonuna yönelik kısa, orta ve uzun vadede atılması gereken adımlara ilişkin önerilerimizi daha önce kamuoyunun bilgisine sunmuştuk. Afet Sonrası Çalışma Grubumuzun düzenlediği, alanının uzmanı isimlerden oluşan danışma kurulu üyelerimizin katıldığı çalıştayımızın son çıktılarını da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Olası afetlerde işin, üretimin ve istihdamın sürekliliğini sağlamak amacıyla bugünden atılması gereken adımlara ilişkin önerilerimiz şunlardır:
Olası afetlere hazırlıklı olmak için atılması gereken 13 adım
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.
PERYÖN
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği”
Kamuoyu Açıklaması 22.03.2023
PERYÖN’den afet sonrası yerinde istihdam için 12 öneri
‘Şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik etmek’ vizyonuyla 51 yıldır faaliyet yürüten PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği); afet sonrası bölgedeki işgücünü korumak, bölgede üretimin devamlılığını ve yerinde istihdamı sağlamak üzere atılması gereken adımlara ilişkin önerilerini açıkladı. PERYÖN Afet Sonrası Çalışma Grubu’nun düzenlediği, alanında uzman isimlerden oluşan danışma kurulu üyelerinin katıldığı çalıştayın çıktılarında şu ifadelere yer verildi:
“Yaşadığımız deprem felaketi, ne yazık ki on binlerce canımızın hayatını kaybetmesine ve pek çok vatandaşımızın yaralanmasına, maddi manevi zarar görmesine sebep oldu. Afetin ekonomi ve istihdam piyasası üzerinde yarattığı etkinin boyutları da çok büyük. 2021 yılı verilerine göre, bölgede bulunan 11 ili kapsayan afet bölgesinde 2,3 milyonu kayıtlı, 1,5 milyonu kayıtsız olmak üzere istihdamda bulunan toplam 3,8 milyon çalışan bu felaketten doğrudan etkilenmiş durumda.
Önümüzdeki toparlanma sürecini çok iyi yönetmeliyiz
Önümüzdeki toparlanma sürecini iyi yönetmemiz büyük önem arz ediyor. Nüfusun afet bölgesinden göç etmemesini, göç edenlerin geriye dönüşünü, bölgededepremden etkilenen işyerlerinin üretime tekrar başlamasını, üretimin sürekli kılınmasını ve istihdamın devamlılığını kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olarak iş birliği içinde sağlamamız gerekiyor.
Geri dönüşü teşvik edecek güven duygusu oluşturulmalı
Rehabilitasyon sürecinde bölge insanının normal hayata dönebilmesi için gerekli psikolojik desteğin sağlanması, şehirlerin yeniden inşa ve ihya sürecinin tarihi, kültürel ve sosyal doku göz önüne alınarak yürütülmesi, bölgede yeni yapıların depreme dayanıklı ve esnekliğinin yüksek olmasına dikkat edilerek yapılması, bölge insanında geri dönüşü teşvik edecek güven duygusunun oluşturulması ve önümüzdeki eylül ayında bölgedeki okulların eğitime başlayabilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması, bölgedeki barınma ihtiyacının yanı sıra hayatın normale dönmesi için alınması gereken en önemli aksiyonlardır.
Göç edenlerin adaptasyonunu destekleyecek sosyal programlar gerekli
Bölgedeki işgücünü koruyacak, göç eden çalışanların geri dönüşünü sağlayacak adımlar atmamız, nitelikli istihdamın desteklenmesi için uzaktan çalışma yöntemini yaygınlaştırmamız önemli. Öte yandan bölgeden göç edenlerin yaşadıkları travmayı aşmalarını sağlamak ve göç ettikleri yerlere adaptasyonunu desteklemek üzere sosyal programlar oluşturulması gerekiyor.
PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) olarak, istihdam politikalarına ilişkin acilen atılması gereken adımlara dair önerilerimizi daha önce kamuoyunun bilgisine sunmuştuk. Afet Sonrası Çalışma Grubumuzun düzenlediği, alanında uzman isimlerden oluşan danışma kurulu üyelerimizin katıldığı, bölgedeki işgücünü koruma ve yerinde istihdam politikalarına ilişkin önerilere odaklı son çalıştayımızın çıktılarını da yine kamuoyu ve karar vericilerin bilgisine sunuyoruz.
İşgücünün korunması ve öncelikli yerinde istihdam için atılması gereken 12 acil adım
Olası afetlere karşı işin sürekliliğini sağlamak ve çalışma hayatının sürdürülebilirliğini garanti altına almak amacıyla orta ve uzun vadeli plan önerileri için de PERYÖN olarak çalışmayı sürdürüyoruz. Görüş ve raporlarımızı hem ilgili otoriteler ile hem de kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.”
KAMUOYU AÇIKLAMASI 24.02.2022
Ne yazık ki yaşadığımız deprem felaketinden ağır bedeller ve acı derslerle çıkıyoruz. Bu süreçte özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinin, koordinasyonun, dayanışmanın ve insan yönetiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yaşayarak gördük.
Şimdi acilen yaraları sarmaya başlamalıyız.
Afet bölgesindeki hayatın ve işin normale dönmesini sağlamak için, başta barınma gibi acil ihtiyaçların giderilmesi olmak üzere pek çok alanda atmamız gereken adımlar var.
Bu süreçte iş dünyasının çalışanların gereksinim duyduğu ihtiyaçları hızla tespit etmek ve çözüm üretmek için kaynaklarını seferber etmesi, travmanın izlerini silmek üzere çalışanlara yönelik destek uygulamaları başlatması çok önemli.
Yanı sıra afetten hasar alan küçük, büyük tüm iş yerlerinin çalışmaya devam edebilmesi için gerekli ihtiyaçlar çerçevesinde fiziki koşulların oluşturularak öncelikle yerinde istihdamı sağlamak üzere istihdam seferberliği için teşvik ve destek programlarını hızla uygulamaya koymaya, çalışanların ve işverenlerin haklarının korunması için düzenlemeler yapmaya ve uygulanacak hukuki yaptırımların işlerliğinin kontrolünün sağlanmasına ihtiyacımız var.
PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) olarak bu kapsamda, acilen atılması gereken adımlara ilişkin önerilerimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz:
Bunların dışında çalışma hayatının sürdürülebilirliğini garanti altına almak amacı ile orta ve uzun vadeli plan önerileri için de PERYÖN olarak çalışmaya devam ediyoruz, görüş ve raporlarımızı hem ilgili otoriteler ile hem de kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.
PERYÖN
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği